Verantwoording

Inleiding

Conclusies

De statistieken

Imago opgepoetst?

Chronologie gebeurtenissen

Het verhaal 1

Arrestaties Spuistraat

Bijlmerbajes

Jubeldemo

Diverse arrestaties

Het verhaal 2

Heerhugowaard

Politiebureau's

Hoogeveen

Zutphen

Mishandeling

Sexuele intimidatie

Medische behandeling

Het verhaal 3

Behandeling divers

Uitzetting en vrijlating

Vrijlating in Nederland

Het arsenaal

Niet teruggegeven

Opgeruimd staat netjes

Hoe verkoop ik het?

Amsterdam als proeftuin?


EU rot op juli 1997

Klachten: sexuele intimidatie

Eén van de twee stillen (met lichtblauw spijkerjasje en broek, kort donkerblond haar) zei tegen mij dat ie me wel es lekker in mijn tieten zou knijpen, en nadat ik geboeid was deed hij dat ook herhaaldelijk (hierbij was de andere stille niet meer aanwezig!). Na nog enkele sexistische uitlatingen waaronder ook het dreigement dat hij me nog wel es zou pakken! werd ik in de bus geduwd.


Tijdens de eerste fouillering, tegen de bus aan, ben ik door mannelijke agenten tussen mijn benen en aan mijn borsten betast.


Om naar de wc op de gang te "mogen" moesten wij steeds toestemming van de bewakers vragen. Daarbij waren vervelende opmerkingen van de bewakers niet van de lucht. "Die wijven zeuren maar dat ze dorst hebben, maar ondertussen moeten ze alleen maar pissen" en "Ik heb het wel geturfd, dit is al de zesde keer dat jij naar de wc gaat." Ook waren er de nodige seksistische opmerkingen. Ik heb een bewaker horen zeggen: "Er zitten wel lekkere wijven tussen" en "Heb je die met die tieten gezien, die zou ik wel willen pakken."


De vrouwen dienden hun bh's af te staan. Voor een paar vrouwen hield dat dus in dat ze de komende dagen hun borsten met hun handen mochten ondersteunen. Lekker pijnlijk voor je rug en je borsten, en het ontlokt ook van die fijne opmerkingen van de geu niformeerde medemens. Heel vernederend.


In Heerhugowaard was een barak voor ons gemaakt van staal, plastic en hout. De tl-balken in de barak gingen gedurende de hele nacht niet uit. Ofschoon het een vrouwen- gevangenis is, waren er mannen aanwezig in de barak, ook gedurende de nacht als de vrouwen (probeerden te) slapen. De mannen waren er ook als we ons wilden omkleden.


Een paar uur later moest ik heel nodig naar de wc. Ik begon erover, maar het werd me steeds verboden. Toen ik bijna ontplofte wees ik een ME-er erop dat dat mijn recht was. Toen mocht ik wel, maar ik moest boven een putje plassen op de parkeerplaats bij de Bijlmerbajes. Ik protesteerde, maar er werd me geen keuze gelaten. De smeris stond erbij, keek ernaar en genoot. Ik kon wel janken.


Tijdens de arrestatie: We zitten vastgehaakt in de Spuistraat, dertig … veertig mensen zijn al gearresteerd. Twee "stillen" komen op me af. "Ga je mee schatje?" Ik reageer niet. "Dan zullen we geweld moeten gebruiken, schatje." Onmiddellijk wordt mijn hoofd honderd graden omgedraaid, een hand om m'n mond en ze drukken zo hard op m'n slapen dat ik het al snel zwart voor mijn ogen zag worden. Mijn beide armen worden achter mijn rug gedraaid en zo word ik weggedragen (met m'n voeten van de grond dus). Ik word tegen een bus geduwd, m'n hand gespreid en m'n benen alsmaar verder openge- schopt. Dan tasten de twee stillen in mijn kruis en duwen keihard in mijn ribben. Ze maken voortdurend opmerkingen zoals: "He, kijk eens, allemaal spek, je moet gaan sporten vet wijf" ....enz.....


Na twee uur op straat te hebben gezeten werd ik opgepakt en gefouilleerd door twee mannen en werd mij gezegd "dat dit hun recht was, er waren tenslotte daar op de Spuistraat geen vrouwen.


Ik zat samen met een andere vrouw in een hokje in een speciale bus. Eindelijk kwam er iemand en deed de deur open. Hij keek erg boos en toen ik m'n rug naar hem toedraaide raakte hij meerdere malen mijn billen aan. Ik draaide me om en klaagde en toen sloeg hij me meerdere malen hard met een stok in mijn maag.


Dit waren op ‚‚n na allemaal mannelijke agenten, welke dus ook vrouwelijke arrestanten doorzochten. Ik heb hier zelf tegen geprotesteerd, met succes, maar ik denk dat dat te danken was aan een camera die daar toevallig stond te filmen, want een andere vrouw vertelde mij dat ook zij had geprotesteerd tegen deze fouillering, maar daar hadden de agenten zich niets van aangetrokken.


De vrouwen werden naar de zesde verdieping gebracht en in groepjes van drie over de cellen verdeeld. E‚n vrouw bij wie ik in de cel zat was ongesteld en had al direct om maandverband gevraagd (dus al om 6.00 uur) en dit pas, na diverse malen gevraagd te hebben, rond 14.00 uur gekregen.


Intimiderende opmerkingen als: jullie komen straks bij echte criminelen in de cel die al heel lang geen vrouw gehad hebben, dus je kan je wel voorstellen....


Uit andere verklaringen

Er stonden mannen bij, die aanwijzingingen aan de vrouw gaven die mij fouilleer- de.
Als vrouw ben ik twee keer gefouilleerd door mannen.Bij mijn arrestatie ben ik door mannen bij mijn borsten gepakt en tussen mijn benen gevoeld.
Tijdens fouillering betast aan benen en borsten. Opmerking: "Zo lekker ding ga jij maar even met mij mee, jou zou ik wel eens willen pakken."
Ik werd in mijn borsten geknepen en er werd gezegd: "Ben jij nu een vrouw?" Smerige opmerkingen werden gemaakt.
Ik werd overdreven betast en moest op het hoofdbureau zelfs mijn broek uittrekken.
Ik moest me uitkleden voor vier mannelijke agenten.
Ik kreeg veel opmerkingen te verduren zoals: "Als je alleen was, zouden we je flink verwennen."
Tijdens de vaginale en rectale visitatie stonden verscheidene mannelijke agenten toe te kijken.


zoekarchiefdiscussiereageerhomeenglish