Verantwoording

Inleiding

Conclusies

De statistieken

Imago opgepoetst?

Chronologie gebeurtenissen

Het verhaal 1

Arrestaties Spuistraat

Bijlmerbajes

Jubeldemo

Diverse arrestaties

Het verhaal 2

Heerhugowaard

Politiebureau's

Hoogeveen

Zutphen

Mishandeling

Sexuele intimidatie

Medische behandeling

Het verhaal 3

Behandeling divers

Uitzetting en vrijlating

Vrijlating in Nederland

Het arsenaal

Niet teruggegeven

Opgeruimd staat netjes

Hoe verkoop ik het?

Amsterdam als proeftuin?


EU rot op juli 1997

Hoogeveen

In Hoogeveen was niet de mogelijkheid om te bellen, ook kwam de advocaat pas dinsdagavond, hoewel er continu om gevraagd is. Ik las later in de krant dat we de mogelijkheid gehad zouden hebben om de krant te lezen in Hoogeveen, dit is een leugen, er was niks te lezen, naar de WC gaan kon alleen op gezette tijden.


Je mag/moet naar de WC, 's nachts mag dat niet meer, deur open, bewaker ervoor. We slapen in een sportzaal met 80 man. Ieder een matras en een deken. Je mag niet van je matras af. Hand opsteken om iets te vragen. Je moet de hele dag op je matras blijven, behalve voor "WC-rondes" en luchten. Bewakers bepalen wanneer je naar de WC mag.


Bij aankomst werden we opgevangen door in het zwart geklede, opgefokte klootzakken. Ze waren ruw en beledigend.
Na uitgekleed en onderzocht te zijn als een stel criminelen werden we weer in een gymzaal gedumpt. Gelukkig nu wel matrassen en dekens. Niet dat dat genoeg was, de hele nacht koud gehad. Ook nu weer om een bijbel gevraagd, weer niet gekregen. Dinsdag, vroeg op, eten koffie en we mochten zelfs onder de douche, voor de eerste keer, maar geen tanden poetsen. De directeur van de boel kwam ook nog langs, beloofde kranten, die zijn nooit gekomen. Daarna mochten we naar buiten en kregen voor het eerst iets te roken. We bemerkten toen ook dat we wat mensen misten, het bleek dat ze in isoleer zaten. We protesteerden en eisten dat ze weer bij de groep kwamen. De bewaking zei dat als we niet rustig naar binnen gingen, ze enkelen van ons er zomaar uit zouden pikken en ook in de isoleer zouden zetten. Verder zouden we geen sigaretten en koffie meer krijgen en niet meer naar buiten mogen. We beseften dat we de mensen in de isoleer niet zouden kunnen helpen.


Uit andere verklaringen

Bewakers in Hoogeveen bedreigden mij met de isoleercel als ik van mijn matras opstond.
De reis die naar Hoogeveen bleek te gaan duurde ongeveer twee uur, toen we daar aankwamen was het al donker. Hier werden we in elkaars bijzijn tot in onze anus onderzocht, waarbij de spuitbus met luchtverfrisser demonstratief en kwistig gehanteerd werd. We kregen een matras aangewezen waarop we naar keuze mochten zitten of liggen.
De bewakers rookten in de ruimte (sportzaal) waar wij zaten en moesten slapen.
Ook na meerdere verzoeken daarmee op te houden ging men daar gewoon mee door.
Onszelf was verboden in die sportzaal te roken. We mochten ook onze tanden niet poetsen, behalve dan op woensdagochtend, toen de hele groep (toen nog zo'n veertig tot vijftig) dat met twee tandenborstels mocht doen.
Bij aankomst in Hoogeveen worden gevisiteerd waarbij we ons moesten uitkleden en onze oorringen uitdoen. Daarna moesten we tekenen voor het feit dat we onze eigen kleren droegen. Wie weigerde te tekenen weer door de ME ge‹soleerd.
Ik ben de laatste die uit het wachtverblijf wordt gehaald. Ik moet me helemaal uitkleden en er wordt bij gezegd dat ik m'n bek moet houden. Ik weiger mijn onderbroek voor de vijf agenten naar beneden te doen, ik denk dat ze een grapje maken. Fout, geen grapje. Ik word beetgepakt en mijn onderbroek wordt naar beneden getrokken. Ik word naar voren gebogen en een agent kijkt in mijn anus. Vervolgens wordt ik naakt door de gevangenis gesleept en in een isoleercel gestopt. "Liggen". Vier agenten houden me in bedwang, een van hen stoot met zijn knie tegen mijn wervelkolom. De volgende zestig uur: naakt in isolatie. Niet gelucht. Mijn buurman in de cel naast me spreekt alleen Engels. Hij is in hongerstaking. Ik niet.


zoekarchiefdiscussiereageerhomeenglish