RADIOPIRAAT PATAPOE MET UIT DE LUCHT HALEN BEDREIGD

Patapoe persbericht 11/02/04.

Gistermiddag heeft het Agentschap Telecom een poging gedaan om Vrije Radio Patapoe (97.2 FM, Amsterdam) uit de lucht te halen. Daar men de studio en zender niet wist te vinden vertrok men weer. Echter niet zonder de toezegging terug te komen waarna het hele gebouw, waarin de radio zou zijn verstopt, ondersteboven zal worden gehaald. Vrije Radio Patapoe is een niet-commerciŽle zender, gerund door vrijwilligers, die gratis uitzend voor alle amsterdammers, 24 uur per dag, al 17 jaar lang.

Maandagmiddag 9 februari stonden opeens drie mannen voor de deur: buurtregisseur G. De Rouw, P.C. Zwaneveld en heer S. Adema, ijzervreter van het Agentschap Telecom (voormalige Radio Controle Dienst). Er zou een illegale radiozender aanwezig zijn in het gebouw. Daar het een vrij groot pand betreft en de toen aanwezige gebruiker van het pand ook niet wist te vertellen waar de studio en zender zou zijn, moest men weer vertrekken. Men zei echter toe terug te zullen keren met een nieuw binnentredingsbevel waarna elke kamer zou worden doorzocht en mogelijk mensen zouden worden aangehouden. Na het verdwijnen van piraten Radio 100 en Radio de Vrije Keyser dreigt nu ook het einde voor Radio Patapoe (97.2 FM). Daarnaast zijn er sinds vorig jaar al vele honderden piraten en zendliefhebbers in het hele land uit de lucht gehaald. Alleen saaie, voorspelbare commerciŽle radio blijft er over.

Radio Patapoe bestaat al sinds 1987 en is vele malen met sluiting bedreigd. Na het vertrek uit roemruchte panden als de Graansilo (nu een yuppenpaleis) en De Kalenderpanden (idem dito) dreigt opnieuw het einde. Al 17 jaar is Radio Patapoe de meest chaotische, grappigste, gevaarlijkste, liefste en leukste zender in Amsterdam en omstreken. Zonder maar ťťn cent subsidie, zonder reclame en zonder budget, uitsluitend draaiende op vrijwilligers verzorgt Patapoe 24 uur per dag, zeven dagen per week programmaĻs voor heel Amsterdam en omstreken.

Al jaren probeert het Agentschap Telecom, belichaamd door helaanjager dhr. Adema, de ether vrij te krijgen van radioamateurs en piratenzenders. In maart vorig jaar begon zij Actie Etherflits: "Waar voorheen de nadruk werd gelegd op het voorkomen en verhelpen van storingen (veroorzaakt door illegaal frequentiegebruik), ligt bij deze actie de nadruk op het tegengaan van illegaal uitzenden" [Etherflits persbericht 15/04/03]. Behalve ideologische redenen speelt sinds enige jaren de gewenste herverkoop van etherlicenties. De overheid wil al lange tijd de etherlicenties opnieuw verkopen, alsook op deze wijze plaats maken voor meer nieuwe zenders. De ether dient dan wel eerst schoongeveegd te worden, vindt men. Waarom dit zo is, is niet duidelijk. Professionele en commerciŽle zenders zijn altijd vele malen sterker dan piraten en drukken die gemakkelijk uit de lucht. De meeste piraten schuiven dan vrijwillig op naar een nieuwe, nog ongebruikte frequentie. Maar het is natuurlijk ook vreselijk dat sommige mensen niets betalen voor het gebruik van de ether. Gratis is hier al bijna synoniem met crimineel.

Radiomakers die niet voor een commerciŽle zender kunnen of willen werken en zich ook niet thuis voelen in het vaak strakke keurslijf van gemeentelijke non-profit zenders, zoals SALTO in Amsterdam, komen niet aan de bak. Veel soorten muziek, informatie en andere experimentele vormen van radio kunnen dan niet worden beluisterd. De luisteraar is de dupe en wordt verdoemd naar de bekende, oersaaie radiostations, en de potentiŽle radiomaker kan zijn creativiteit niet kwijt. De enige misdaad die wordt gepleegd is het gebruik maken van de ether. De ether is echter geen kabelnetwerk, of een of ander bouwwerk van iemand, de ether is lucht en niets meer. Uitzenden is heel gemakkelijk en ieder kan het ontvangen met de simpelste transistorradio.

Recentelijk is minister Brinkhorst opgedragen om te onderzoeken hoe er toch plaat gemaakt zou kunnen worden voor etherpiraten. Dit omdat luisteraars en zendamateurs steen en been klagen over het verlies van hun zenders. Terwijl dit gaande is gaat het Agentschap Telecom gewoon door met zenders ontruimen, dood- en dood-zonde.