Uitzetcentrum Schiphol bezet door Aktiegroep "Sluit de uitzetcentra"  

Vanochtend om 6.15 uur is het in aanbouw zijnde uitzetcentrum nabijluchthaven Schiphol bezet. Justitie wil over twee weken het centrum in gebruik nemen om uitgeprocedeerde en geillegaliseerde mensen op te sluiten in afwachting van hun gedwongen uitzetting.

Persbericht

"Uitzetcentrum Schiphol bezet uit protest tegen opsluiting en gedwongen verwijdering van vluchtelingen en migranten zonder verblijfsvergunning" 29 maart 2004

Vanochtend om 6.15 uur is het in aanbouw zijnde uitzetcentrum nabij luchthaven Schiphol bezet. Justitie wil over twee weken het centrum in gebruik nemen om uitgeprocedeerde en geillegaliseerde mensen op te sluiten in afwachting van hun gedwongen uitzetting. Een groep aktievoerders bevindt zich inmiddels in het gebouw. Anderen hebben het gebouw beklommen en bevinden zich nu op het dak. De aktievoerders willen met de bezetting protesteren tegen het uitzetbeleid van de regering en eisen de onmiddelijke sluiting en afbraak van het uitzetcentrum.

Op 27 juni vorig jaar werd op luchthaven Zestienhoven Nederlands eerste uitzetcentrum in gebruik genomen. Zonder er veel ruchtbaarheid aan te geven bouwt Justitie op Schiphol nu een tweede "centrum". De uitzetcentra zijn gevangenissen voor mensen die niets misdaan hebben. Uitgeprocedeerde vluchtelingen en migranten zonder verblijfsvergunning worden hier opgesloten om vervolgens het land uitgezet te worden. In eerste instantie zijn de deportatiecentra gebouwd voor mensen die in grote steden bij zogeheten razzia's opgepakt worden. In de praktijk echter blijkt dat voornamelijk uitgeprocedeerde vluchtelingen en asielzoekers wiens asielaanvraag niet in behandeling wordt genomen hier terecht komen. In de toekomst wil de regering via dit uitzetcentrum ook de 26.000 vluchtelingen over wiens dreigende uitzetting de laatste tijd veel maatschappelijke onrust is geweest, uitzetten. De uitzetcentra zijn daarmee een belangrijke nieuwe schakel in de verwijderingsmachine die de overheid op het moment ontwikkelt.

De uitzetcentra zijn uiterst sobere en mensonterende gevangenissen. Zo is er in uitzetcentrum Zestienhoven geen daglicht, luchten kan alleen in kooien. Sporten en arbeid behoren niet tot de mogelijkheden, evenmin is er een ander dagprogramma. Mannen, vrouwen en ook kinderen worden onder deze omstandigheden achter de tralies gezet. Het rapport van de inspectie voor de Gezondheidszorg dat onlangs uitlekte (Netwerk 26 maart jl.), stelt dat in het uitzetcentrum geen verantwoorde zorg geboden wordt. Ook in spoedeisende situaties is de veiligheid van de gevangenen in het geding. Oorspronkelijk was het centrum bedoeld voor een verblijf van enkele dagen, in afwachting van een snelle afhandeling van de terugvlucht. Er zijn echter gevallen bekend van mensen die 3 maanden in het centrum hebben vastgezeten.

Het huidige asielbeleid waar de uitzetcentra een onderdeel van zijn, is zo mensontwaardig dat het moment is aangebroken dat directe actie het aangewezen middel is. De tijd van overleg en lobby is nu voorbij.

Wij eisen: 1. onmiddelijke sluiting en afbraak van alle vreemdelingengevangenissen en uitzetcentra; 2. stopzetting van gedwongen uitzettingen en vreemdelingendetentie; 3. een open migratiebeleid

Aktiegroep "Sluit de uitzetcentra"

Uit een verslag in het Parool 29-03 over de aktie:

'Als dat nodig is', zullen inderdaad ook de 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers via de uitzetcentra het land verlaten, bevestigt een woordvoerster van het ministerie van Justitie, en de mensen kunnen er niet 'gaan en staan waar ze willen.' Maar mensonterend is het er volgens haar niet. Daglicht is er wel degelijk en de asielzoekers blijven niet verstoken van buitenlucht. Tot de vertrekcentra is nu eenmaal democratisch besloten in de Tweede Kamer, zegt ze.

''Wij bouwen voort op de maatschappelijke onrust die de laatste maanden is ontstaan over het uitzettingsbeleid,'' zegt woordvoerder Vincent van de actiegroep. ''De tijd van overleg is nu voorbij. Wij voeren geen symbolische acties; we willen zand in de machine werpen. Dit zal niet onze laatste actie zijn.''