contacht usga terugnaar de homepagina


KLM blijkt toch ook NEE te kunnen zeggen

De KLM weigerde onlangs een paar maal haar medewerking aan op handen zijnde uitzettingen van vluchtelingen. Op 29 juni ‘01 was door Duitsland een uitzetting per KLM gepland van een vluchteling vanuit Berlijn naar Lagos. De KLM vloog de man wel het eerste deel van traject weg, naar Schiphol. Maar vervolgens bedacht de KLM zich wat betreft deel twee van het traject, Schiphol-Lagos. Er waren namelijk diverse protesten tegen de uitzetting gaande. Een van de vluchteling zelf die zich sterk verzette en in hongerstaking was, een faxprotest vanuit The Voice, een vluchtelingenzelforganisatie uit Duitsland aan de KLM en idem van het Autonoom Centrum aan de KLM. Reden voor de weigering was aldus de heer Platenkamp van de afdeling Security Services KLM Schiphol dat de KLM geen medewerking verleent aan uitzetting van mensen tegen hun wil in. De vluchteling was onder begeleiding van 3 escorts en geboeid. De man is door de KLM teruggevlogen naar Berlijn, waar hij in vreemdelingendetentie is teruggeplaatst. Hij zat daar al gevangen wegens ‘niet medewerking aan deportatie’. Eerder al, op 20 juni ’01, had ook een piloot van luchtvaartmaatschappij Lufthansa geweigerd medewerking te verlenen aan uitzetting van dezelfde vluchteling. Zijn reden was dat deze geboeid en in hongerstaking was en tevens de zorg en bemoeienis van de medereizigers wekte. De KLM reageerde op het faxprotest van het AC met de mededeling dat ze in principe geen mensen uitzet tegen hun wil in, waarbij in geval van geboeide vluchtelingen zeker sprake is van onvrijwilligheid. Het was de eerste keer dat de KLM zich zo kritisch uitsprak. Het AC verzond een persbericht en de volgende dag stond het in de krant. De KLM maakt in geval een onvrijwillige uitzetting een overweging die twee criteria volgt: de menselijke waardigheid van de vluchteling en de vliegveiligheid.

Een andere per KLM geplande uitzetting op 4 juli ‘01 van een Congolese vluchteling uit Duitsland, van Hannover naar Kinshasa via Schiphol, werd door de KLM afgeblazen, omdat de vluchteling bij het vliegpersoneel protesteerde en door een Duitse actiegroep protestacties waren aangekondigd.

Nog een uitzetting per KLM van een Congolese vluchteling, van Munchen naar Nairobi met eindbestemming Kinshasa, gepland voor 25 juli ’01, werd eveneens geweigerd door de KLM na een gezamenlijk faxprotest van het Autonoom Centrum naar KLM Schiphol en van de Karawane Gruppe Condor Munchen naar de KLM luchthaven Munchen.

De interventies vanuit campagnes van politieke actiegroepen zijn van groot belang voor de bescherming van mensenrechten van vluchtelingen. Sinds twee jaar wordt op Europese schaal in netwerkverband effektief aktie gevoerd door diverse aktiegroepen tegen (medewerking) aan verwijderingen van vluchtelingen/illegalen/migranten en voor mensenrechten (zie elders op deze site).

naar boven