|
I don't want to die
Het is dinsdagochtend iets voor half negen. Twee geüniformeerde agenten vragen een gesluierde vrouw die een hotel uitstapt om haar papieren. Als duidelijk wordt dat het gaat om een uitgeprocedeerde nigeriaanse vrouw zijn de agenten onverbiddelijk. Kermend en gillend wordt ze meegenomen. "I don't want to go to Nigeria, please let me go. I don't want to die." Een toegesnelde KLM-stewardes probeert haar te kalmeren. "Rustig maar mevrouw, de KLM verzorgt uw terugreis, U hoeft zich nergens druk over te maken, wilt U iets om kalm van te worden." De vrouw blijft zich verzetten en al tegenstribbelend wordt zij eerst in de boeien geslagen en vervolgens in een KLM-shuttlebus gegooid. De bus trekt op tot even later de achterdeuren opengaan en de vrouw uit de bus vlucht achtervolgd door twee agenten. Een toevallig passerende politieauto komt met gierende banden tot stilstand om assistentie te verlenen. Dat blijkt niet nodig. De vrouw is snel gepakt en wordt weer in de KLM-bus geladen. Een tweede KLM-bus rijdt voor bij het hotel om gasten in te laden en naar schiphol te brengen. Achter elkaar aanrijdend vertrekken de bussen richting schiphol.
Dit tafereel speelde zich af op 16 november voor het Golden Tulip Barbizon Palace hotel, schuin tegenover het centraal station in Amsterdam. En het herhaalde zich nog vele malen in verschillende variaties voor andere hotels in Amsterdam. De hele dag toerde de "KLM-uw uitzettingsagent-bus" voor of achter de echte KLM Airport Hotel Shuttlebus en konfronteerde gasten en voorbijgangers met de rol die de KLM speelt bij het uitzetten van vluchtelingen. De reakties waren nogal uiteenlopend, van geamuseerd bij portiers die het een welkome afwisseling van hun werk vonden als we daar langskwamen tot boze voorbijgangers die de vrouw wilden ontzetten en mensen die weigerden van de piloten of stewardessen informatiemateriaal aan te nemen. Het was een opvallend plaatje als de twee bussen zo achter elkaar door de stad reden en toegegeven de echte bus trekt een stuk harder op. Het onmogelijke gebeurde ook nog, in de Spuistraat kwamen we stil te staan tussen twee echte bussen in.
foto Thomas Schlijper
Persbericht 15 november 1999
Morgen, 16 november 1999, voert het Autonoom Centrum opnieuw actie tegen de KLM. Met het openen van een speciale shuttle-dienst langs diverse Amsterdamse hotels zal de aandacht worden gevestigd op de rol die de KLM speelt bij uitzettingen van vluchtelingen en andere migranten vanuit Nederland. Voor deze shuttle zal gebruik gemaakt worden van de speciale 'KLM - uw uitzettingsagent'bus die afgelopen vrijdag tijdens het Merkengala in het Amsterdamse Okura Hotel is onthuld. Ook zondag werd er actie gevoerd toen op Schiphol vertrekhal 2 op stelten werd gezet door tachtig mensen die uitzettingen die de KLM verzorgt levensecht nabootsten.
De speciale shuttle-tour start om 08.20 uur bij het Golden Tulip Barbizon Palace Hotel aan de Prins Hendrikkade schuin tegenover het Centraal Station. De uitzettingsbus zal bij verschillende hotels illegale gasten ophalen voor hun vervoer naar Schiphol. De bus zal hierbij de reguliere route volgen die de officiele KLM-shuttle bus dagelijks neemt. Wij stellen het op prijs als ge‹nteresseerde pers van te voren contact met ons opneemt. Tijdens de actie, die gedurende de dag bij diverse hotels zal worden herhaald, zijn wij te bereiken op 06-24502447.
De actie is onderdeel van de campagne die het Autonoom Centrum is gestart tegen de betrokkenheid van de KLM bij uitzettingen en bij de uitvoering van maatregelen die de komst van vluchtelingen en migranten naar Nederland moeten voorkomen. De KLM ontkent iedere verantwoordelijkheid voor haar eigen handelen door zich te verschuilen achter de overheid. Over deze betrokkenheid is meer te lezen op de website van het Autonoom Centrum: http://www.xs4all.nl/~ac/klm
Over het verloop van de campagne en andere zaken verwijzen we naar onze website. Voor vragen of suggesties kan kontakt worden opgenomen met het Autonoom Centrum.
020-6126172
ac@xs4all.nl
Shuttle-actie:
dinsdag 16 november
08.20 uur
Golden Tulip Hotel
fotos: Thomas Schlijper
|