Amsterdam trekt haar handen af van asielzoeker

Persbericht - Amsterdam, 16 april 2002

In navolging van het landelijke asielbeleid veroordeelt nu ook de gemeente Amsterdam uitgeprocedeerde asielzoekers tot de straat. Ondanks protesten van diverse vluchtelingenorganisaties is de gemeente vandaag overgegaan tot het daadwerkelijk ontruimen van de zogenaamde ROA woningen (Regeling Opvang Asielzoekers).

Vandaag werd een Ethiopische vluchteling, na negen jaar opvang, door vijf agenten op straat gezet. Zijn kamer werd tot de vloerbedekking aan toe leeg gehaald en zonder pardon werd de man met zijn spullen in de regen achtergelaten.
Op 7 maart oordeelde de president van de rechtbank in Amsterdam dat de Ethiopiër binnen 28 dagen zijn woning moest verlaten. De man moest het tijdens het kortgeding opnemen tegen de advocaat van het HVO (Hulp Voor Onbehuisden), terwijl er geen advocaat was die hem vertegenwoordigde. Inmiddels heeft het advocatenbureau Hamerslag en Van Haren beroep aangetekend tegen het vonnis.

De Ethiopische vluchteling maakt deel uit van een groep van 45 asielzoekers die momenteel gehuisvest zijn in ROA-woningen. Onlangs hebben zij te horen gekregen dat zij hun woning moeten verlaten. Hun 200 Euro leefgeld en ziekenfonds zijn al in januari stopgezet. De meeste van hen zijn al vijf tot tien jaar in Nederland. Onder de groep van 45 bevinden zich ook kinderen, zieken en bejaarden.
Voor deze mensen is het om praktische redenen niet mogelijk om terug te keren naar het land van herkomst. Ze krijgen van hun land of omringende landen geen reispapieren of zijn stateloos. Er is geen enkele richting waar deze mensen op kunnen. Deze mensen uit hun woningen zetten zal alleen maar tot een toename van het aantal daklozen leiden.

Amsterdam Anders/de Groenen stelde op 27 maart in de Amsterdamse gemeenteraad deze zaak aan de orde. Burgemeester Cohen gaf als reactie dat het landelijk beleid uitgevoerd diende te worden en dat hij, als verantwoordelijke, de ontruimingen niet zou tegenhouden. PvdA-raadslid Rachid Jamari wilde weten of de gemeente Amsterdam deze groep klakkeloos aan de straat gaat overleveren. Cohen antwoordde hierop dat particuliere organisaties hen wel op zouden vangen met financiële steun van de gemeente.

Als particuliere organisatie protesteren wij met klem tegen deze opvatting. Wij willen geen verlengstuk zijn van de overheid, door de schrijnende gevolgen van het slechte beleid op te lossen. De overheid moet zelf de verantwoording nemen voor haar wanbeleid. Het is toch te gek voor woorden, dat de politiek enerzijds stemmen wil winnen door als oplossing een strenger beleid te door te voeren en anderzijds van particuliere organisaties verwachten dat die voorkomen dat vluchtelingen daadwerkelijk op straat terecht komen. Particuliere organisaties hebben niet de capaciteit om al deze mensen op te vangen. Als er steeds vaker vluchtelingen op straat de nacht doorbrengen zal voor iedereen duidelijk zijn dat op straat zetten geen oplossing is, maar struisvogelpolitiek.

De Amsterdamse groep maakt deel uit van een landelijke groep van circa 5000 mensen. In heel Nederland laten groepen mensen weten dat ze het niet eens zijn met het op-straat-zet-beleid. In Den Haag bezetten sinds 5 april PRIME, OVIN en de Haagse Gemeenschap van Kerken samen met de circa 30 op staat gezette vluchtelingen, het stadhuis. Deze actie wordt ondersteund door Haagse organisaties als VluchtelingenWerk, GroenLinks, SP, Haagse Stadspartij, Stichting Haags Islamitisch Platform (SHIP), Diaconie der Hervormde Gemeente, OKIA, J. van Holstein coördinator noodopvang en basisschool 'Het Galjoen'.
In Wageningen protesteerden op 8 april ruim 35 mensen tegen de huisuitzetting van een chronisch zieke Soedanese vluchtelinge. Dit protest werd georganiseerd door Vluchteling Onder Dak, het Kraakspreekuur Wageningen, Politiek Infocentrum, Afrikaanse Vluchtelingen en de Raad van Kerken.
VluchtelingenWerk Nederland voert actie om voor een groep asielzoekers via een eenmalige bijzondere maatregel een verblijfsvergunning te vragen. Het gaat hierbij om mensen die komen uit wat VluchtelingenWerk noemt 'moeilijke landen', landen met een recente geschiedenis van burgeroorlog en ernstige mensenrechtenschendingen en die hier drie jaar of langer zijn.
De Raad van Kerken organiseerden zaterdag 13 april j.l. de manifestatie "Voor een humaan bestaan". Zij deden daarmee een oproep voor een generaal pardon voor mensen die 4 jaar of langer in Nederland verblijven zonder uitzicht op een oplossing.
Daarnaast zijn er verschillende gemeenten die voor een oplossing pleiten, zoals Leiden en Dordrecht.
En ook onder de Amsterdamse bevolking bestaat afkeer van het huidige beleid. Tijdens een actie van het ASKV/Steunpunt Vluchtelingen bij het Nederland Bekent Kleur verkiezingsdebat op 21 maart, reageerde het publiek vol ongeloof, over het feit dat mensen op straat gezet worden door de politiek.

Aangezien het hier gaat om mensen die vallen onder de oude asielwet en door de recente veranderingen in de wetgeving het niet mogelijk is dat deze groep van 5000 in de toekomst nog groter wordt, kunnen we spreken over een afgebakende groep. In plaats van op straat zetten zou de politiek moeten zoeken naar een echte oplossing.

Namens ASKV/Steunpunt Vluchtelingen,
Joyce van Acker
Bas Baltus

Autonoom Centrum, tel. 020-6126172, info@autonoomcentrum.nl

ASKV, tel. 020-4205670/6272408, askvsv@dds.nl

Naar het Autonoom Centrum

 

 


De asielzoekers en hun verhaal

Fotos: Hilco Koke

Ammar's verhaal in 'Dwars door de buurt'
Ammar Salim Bashir Katlama

Uitspraak eerste rechtzaak
Rechtzaak

Ondanks Fatwa hier ongewenst
Ondanks Fatwa is Kwestan hier ongewenst