PERSBERICHT

Amsterdam, 8 maart 2002

ADRES AAN DE GEMEENTERAAD AMSTERDAM.

In verband met de in gang gezette ontruimingsprocedures van 45 uitgeprocedeerde asielzoekers en voormalige houders van een voorwaardelijke vergunning tot verblijf heeft de advocaat Frank van Haren vandaag een adres aan de gemeenteraad gestuurd met het verzoek de ontruimingen uit hun kamers en de beŽindiging van de voorzieningen op te schorten. Gisteren heeft de president van de rechtbank in Amsterdam bepaald dat de eerste asielzoeker uit deze groep binnen een maand de ROA-woning moet hebben verlaten.

In het adres wordt er met betrekking tot de terugkeer van Irakezen op gewezen dat via de route door Turkije een zeer gering aantal repatrianten per maand wordt doorgelaten, terwijl er meer dan 6000 mensen terug moeten keren. In het huidige tempo neemt de terugkeer zo tientallen jaren in beslag en dat geeft de noodzaak van de samenstelling van een wachtlijst voor terugkeer. Mocht de Nederlandse overheid een manier vinden om op korte termijn wel substantiŽle aantallen Irakezen naar hun land terug te geleiden, dan zullen ook de andere Europese lidstaten voor de terugkeer van hun uitgeprocedeerde Irakezen van die mogelijkheid gebruik maken. Dan gaat het dus om de terugkeer van wel 25.000 Irakezen of meer in een tijdsbestek van enkele maanden. Een dergelijke volksverhuizing kan niet anders dan grote negatieve gevolgen met zich mee brengen voor de door ons ministerie van buitenlandse zaken gerapporteerde sociale en politieke rust in het Noorden van Irak.

Met betrekking tot EthiopiŽrs van Eritrese afkomst wordt in het adres gewezen op de omstandigheid dat de slecht op elkaar afgestemde nationaliteitswetgeving van EthiopiŽ en Eritrea een aantal staatlozen heeft opgeleverd, die nu ook op straat dreigen te komen te staan, terwijl er voor hen geen land bestaat, waarheen zij kunnen gaan vanuit Nederland.

Ook worden in het adres een aantal meer algemene redenen genoemd om nu niet over te gaan tot maatregelen tegen vreemdelingen die al jaren lang in de voorzieningen in Amsterdam wonen, maatregelen die hen alleen maar dakloos maken en in de illegaliteit doen belanden, terwijl vertrek uit Nederland voor hen niet mogelijk is.

In het adres wordt een humane aanpak van het probleem gevraagd. Tegelijk met de indiening van het adres is aan burgemeester Cohen gevraagd de ontruimingen tenminste tot na de demissionaire periode van het stadsbestuur uit te stellen.

Advocaat F. L. M. van Haren, tel. 020-5353171

Autonoom Centrum, tel. 020-6126172, info@autonoomcentrum.nl

ASKV, tel. 020-4205670/6272408, askvsv@dds.nl

Naar het Autonoom Centrum

 

 


De asielzoekers en hun verhaal

Fotos: Hilco Koke

Ammar's verhaal in 'Dwars door de buurt'
Ammar Salim Bashir Katlama

Uitspraak eerste rechtzaak
Rechtzaak

Ondanks Fatwa hier ongewenst
Ondanks Fatwa is Kwestan hier ongewenst