Internationaal antiracistisch grenscamp in Strasbourg van 19 tot 28 juli 2002 onder de slogan “No Borders, No Nations”

 

Sinds enkele jaren worden er in de zomermaanden zogenaamde grenscamps georganiseerd aan de buitengrenzen van de EU, van het Fort Europa. Deze actiekampen zijn veelal opgezet door groepen die deel uitmaken van het Europese NoBorder netwerk: buitenparlementaire basisgroepen tegen een restrictief migratie- en vreemdelingenbeleid met thema’s als detentie van vluchtelingen/illegalen, illegalisering/uitsluiting van migranten en het daarmee verbonden controle- en repressie-apparaat aan de buitengrenzen en binnen Europa, ontwikkeling van beleid op Europees niveau. Doel van deze camps is het thematiseren van ‘grenzen’ in de vorm van discussie en acties. Het NoBorder netwerk initieert nu een internationaal kamp in Strasbourg waar de centrale computer is gevestigd van het SIS, het Schengen Informatie Systeem. Het Autonoom Centrum heeft de afgelopen jaren dit netwerk helpen opzetten en is actief betrokken bij de voorbereidingen van het Strasbourg kamp.

 

Geschiedenis Grenscamps

In 1998 sloeg de Duitse antiracisme campagne "Kein mensch is illegal" haar kampementen op langs de grens tussen Duitsland, Polen en Tsjechië. In dit noborder kamp streken zo'n 500 activisten, radiomakers, fotografen, filmmakers en kunstenaars neer om middels directe acties en communicatieguerrilla tegen het grensregime te demonstreren, de lokale bevolking te informeren en aan het denken zetten over het restrictieve vluchtelingenbeleid.

Sindsdien zijn de noborder kampen een jaarlijks terugkerend fenomeen langs de Duits-Pools-Tsjechische grens. Vorig jaar zomer onder andere in Spanje. Langs de Spaanse grens vinden veel vluchtelingen uit Afrika de dood tijdens hun tocht over de straat van Gibraltar. Ook in Slovenië aan de grens met Kroatië en Hongarije en in Polen aan de grens met de Oekraďne waren vorig jaar grenskampen. In Duitsland werd vorig jaar Frankfurt vereerd met een noborder kamp. Deze stad herbergt een vliegveld dat geldt als het grootste deportatiecentrum van vluchtelingen uit Europa. Bovendien ligt er bij de luchthaven een detentiecentrum voor migranten. Vorig jaar vond er al een grensactiekamp plaats bij de grens van Mexico en de VS en dit jaar namen ruim duizend mensen deel aan een noborder kamp in Ecuador bij de grens met Columbia en in de hoofdstad Quito. In de grensstreken van Ecuador zijn de negatieve effecten van het Plan Colombia merkbaar. Rond Pasen dit jaar wist een aantal gedetineerde migranten tijdens het noborder actiekamp bij het Woomera Detention Centre in de woestijn in het zuiden van Australië uit deze vluchtelingegevangenis te ontsnappen. Het kamp bij Woomera heeft in Australië in ieder geval geleid tot een discussie over deze wijze van detentie. Tevens is er onlangs een inspectieteam van de VN in het kamp geweest om de situatie te onderzoeken. De kampen zijn een succesvolle actiemethode. Ze maken een hoop discussie los en kunnen ook op sympathie rekenen van dat deel van de bevolking dat minder te spreken in over het restrictieve vluchtelingenbeleid.

 

Strasbourg

Het No Border Netwerk roept nu op voor een internationaal kamp in Strasbourg. Strasbourg is gekozen omdat het redelijk centraal ligt in Europa en omdat het verschillende Europese instituten huisvest, de directe aanleiding is de aanwezigheid van het Schengen Informatie Systeem (SIS). Deze immense database met persoonsgegevens is vooral gericht op het registeren van migranten. Het SIS kan direct door de politie en andere opsporingsambtenaren in alle Schengen landen worden geraadpleegd om te kijken of een persoon wordt gezocht, illegaal is, op de lijst staat om te worden uitgezet, et cetera.

Het kamp zal plaatsvinden van 19 tot 28 juli en er zal naar schatting worden deel genomen door 1000 tot 2000 mensen uit alle uithoeken van Europa. Bij de organisatie van het kamp zijn groepen uit 15 landen betrokken, zie Bijlage 2 voor een opsomming van de belangrijkste groepen die bij de organisatie van het kamp betrokken zijn. Binnen Nederland zijn verschillende groepen bij de organisatie en mobilisatie betrokken, dit zijn oa het Autonoom Centrum, ASKV/SV, Infocentrum Wageningen, Eurodusnie, Werkgroep Vluchtelingen Vrij, Jansen en Jansen, Samba band, CIA, ASCII ,Vrije Keyser TV.

 

Thema’s

Naast protest tegen het SIS staan nog een aantal andere thema’s geplant: “Freedom of movement”, colonial justice, migratie en globalisatie, anti-detentie, veiligheidswetten en sociale controle, migratie en werk, universele toegang. Acties die geplant zijn zijn Samba-band, Rhythms of Resistance, een radiozender, critical-mass fiets tocht tegen vreemdelingendetentiecentrum (20 km verderop), spel-zonder-grenzen voor grensoverspringende migranten, openbare video projecties in de stad en op het kampterrein met thema’s als globalisering en migratie, festival met soundsystem, dagelijkse ‘oorlog’ tegen de banlieues. Voor volledig programma verwijzen wij door naar www.noborder.org/strasbourg

 

Tijdens het camp zal er een webjournaal worden onderhouden waar deelnemers aan het kamp discussie stukken, resultaten van discussies, persberichten en andere actienieuws in kunnen publiceren. Zo zal het mogelijk zijn voor mensen die niet in Straatsburg kunnen zijn om zich in discussies te mengen en te volgen wat er daar gebeurt. Tevens wordt er een krant samengesteld met een oplage van 3500 die de gevolgen van het verdrag van Schengen en de uitwerking van het Schengen Informatie Systeem (SIS) in de verschillende EU landen weergeeft.

 

Groepen die bij de organisatie van het camp betrokken zijn

 

Een kleine greep uit de diverse groepen: [MIB] Mouvement de l'Immigration des Banlieues, dit is een netwerk van migranten die in de buitenwijken van verschillende Franse steden wonen en actief zijn tegen racisme, neo-colonialisme en politie geweld tegen migranten; [Festival permanent contre les lois racistes] is een lokale groep uit Straatsburg die de samenwerking zoekt met migranten en gemeenschappelijk acties tegen racisme voeren; [CAE] Collectif Anti-Expulsions, deze groep uit Parijs houdt zich bezig met activiteiten tegen uitzettingen. [KMII] Kein Mensch ist Illegal, dit is een duitse netwerk van groepen die zich bezig houden met migratie en antiracisme; [Syndicat Potentiel] is een netwerk van kunstenaars in Frankrijk en Belgie die exposities en discussies organiseerd en vrije informatie publiceerd; [The Voice Africa Forum] een vluchtelingen zelforganisatie met basis in Duitsland; [Publix Theatre Caravan] een Oostenrijks/internationale groep kunstenaars die grenzen en racisme proberen te thematiseren door performances en ‘open-air cinema’; [Autonoom Centrum] buitenparlementaire actie groep, coordineerd de Nederlandse mobilisatie en informatievoorziening; [libertad!] internationaal netwerk dat zich inzet voor politieke gevangenen; [Barbed wire] Engelse groep die activiteiten tegen deportatiegevangenissen organiseerd; [Ya Basta] Italiaanse groep rond thema’s als globalisering & migratie; [Rhythems of Resistance] een netwerk van Europese groepen, onder andere uit Engeland, Nederland, Duitsland en Italie, die door middel van ‘carnaval’ achtige acties en drumbands proberen linkse politieke ideeen te uiten; [IMC] indymedia groepen uit verschillende landen zullen deelnemen om onafhankelijke berichtgeving mogelijk te maken, onder andere door het bedrijven van een radiozender die ook via het internet te ontvangen zal zijn. Het idee is dat de programma’s in verschillende landen vanuit het internet weer in de ether gestraald kunnen worden. Daarnaast zullen zij een op een kleine radiozender gebasseerd vertaal systeem meebrengen zodat tijdens grote discussies vertalingen via verschillende frequenties te ontvangen zijn.

 

Meer informatie:            www.noborder.org